تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی و تاثیر مایع درمانی...
 

 بیمارانی که دچار بیماری حرکت (Motion Sickness ) میشوند پس از عمل جراحی بیشتر گرفتار تهوع و استفراغ میشوند .

 درمان:

 در این جا هدف ، پیشگیری از ایجاد این وضعیت بوده و بیشتر مطالعات متوجه همین مسئله می باشد تا درمان .

 مصرف روتین داروهای ضد استفراغ در تمام اعمال جراحی لازم نیست زیرا طبق آمار ، 30% بیماران بعد از عمل جراحی دچار این عارضه می شوند .

 داروی انتخابی که توسط همگان پذیرفته شده است متوکلوپروماید می باشد که در درمان و پیشگیری تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی به کار می رود . این دارو زمانی که به عنوان پیشگیری مصرف می شود نتایج بسیار متفاوتی را ایجاد می کند .

 Droperidol نیز با مقیاس بسیار زیادی تا به حال مصرف شده است .

 داروهای خانوادة فنوتیازین مثل پرفنازین و پروکلرپرومازین نیز به مقدار فراوان در طی سالیان متمادی مصرف شده است .

 این داروها به خصوص در زمانی به کار گرفته می شوند که از مسکن های خانوادة تریاک در طی بیهوشی استفاده شده باشد . مدت زمان اثر این داروها از مدت زمان اثر داروهای مسکن مخدر کوتاه تر بوده و بنابراین دوزهای مکرر از این دارو های ضد استفراغ لازم است که مصرف شود .

 در یک مطالعه تحقیقاتی که روی متوکلوپروماید ، پرفنازین ، دروپریدول و اوندانسترون ( Ondansetron ) انجام شده است . بیماران انتخابی ، خانم هایی بوده اند که تحت اعمال بزرگ جراحی زنان قرار گرفته اند و مشخص شده است که پرفنازین داروی انتخابی ( و وریدی ) ضد استفراغ برای پیشگیری در این گروه بوده است .

 داروهای آنتی موسکارینی مثل آتروپین یا هیوسین را به عنوان پیشگیری از افزایش بزاق و ترشحات برونش ها و ایجاد برادیکاردی قبل از عمل می توان به کار برد . این داروها به عنوان ضد استفراغ می توانند عمل کنند ولی به خاطر زمان اثر کوتاهشان نسبت به مرفین ، نمی توانند کاملاً اثر استفراغ آور مرفین را از بین ببرند .

 هیوسین را از راه پوست نیز به کار برده اند ( مالیدن پماد هیوسین یا گذاشتن Hyosin Patch ) .

 Cyclizine آنتی هیستامینیکی است که به همراه مخدرهای مسکن به عنوان Premedication مصرف می شود و روی تهوع و استفراغ بعد از عمل موثر است .

 پرومتازین به عنوان پیشگیری و درمان مصرف شده ولی به خاطر اثر آرام بخش و خواب آور شدید آن ، در بیماران کمتر مصرف می شود .

 گزارشات متعددی در مورد مصرف کلونیدین به عنوان Premedication در بچه ها وجود دارد که روی استفراغ بعد از عمل موثر بوده است .

 گفته شده که زنجبیل معادل متوکلوپرامید روی استفراغ های بعد از عمل موثر است ولی در گزارشات بعدی هیچ گونه اثر مفیدی از آن دیده نشده است .

 افدرین نیز برای این عارضه مصرف شده و گزارشات متناقضی در مورد آن وجود دارد .

 گزارش شده است که تزریق وریدی پروپوفول روی استفراغ های بعد از اعمال جراحی موثر است .

 تحقیقات و بررسی های جدید روی آنتاگونیست های گیرندة 5HT3 ) 5 – هیدروکسی تریپتامین 3 ) انجام شده است .

 Ondansetron ( اندانسترون ) در پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی موثر بوده است ، تحقیقات بعدی نشان داد که که این دارو معادل متوکلوپرامید اثر دارد .

 Granisetron ،Dolasetron وTropisetronاز خانوادة آنتاگونیست های گیرندة 5HT3 بوده و مشابه Ondansetron روی تهوع و استفراغ بعد از اعمال جراحی موثر هستند .

 تحقیقات زیادی در مورد استفادة همزمان چند داروی ضد استفراغ در پیشگیری و درمان انجام نشده است ، اگرچه Ondansetron و Granisetron به همراه دگزامتازون مصرف شده و نتایج خوبی داشته است . همراهی دگزامتازون با داروهای آنتاگونیست گیرنده های 5HT3 اثر این داروها را تشدید می کند .

 داروهای ضد تهوع و استفراغ مصرفی در پیشگیری و درمان استفراغ های بعد از اعمال جراحی عبارتند از :

 1- آنتاگونیست های دوپامین مثل : متوکلوپراماید و Domeperidone ، Droperidol و بعضی از داروهای خانوادة فنوتیازین

 2- کورتیکواستروئیدها مثل : دگزامتازون.

 3- کانابینوئیدها ( مشتقات حشیش ) مثل : Malbilon.

 4- بنزودیازپین ها ، مثل : لورازپام

 5- آنتی هیستامین ها ، مثل : دیفن هیدرامین . آنتی هیستامین های غیر خواب آور ، مثل ترفنادین به علت نفوذ بسیار کم در سیستم CNS اثر ضد تهوع و استفراغ ندارند .

 6- آنتاگونیست های گیرندة 5HT3 ، مثل : Ondansetron .

تاثير مايع درمانی وريدی بر ميزان تهوع و استفراغ بعد از عمل

 
زمينه و هدف: تهوع و استفراغ بعد از عمل شايع ترين عارضه بيهوشي است كه شيوع كلي آن حدود 30% بوده و در بيماران در معرض خطر تا70% افزايش مي يابد. در سال هاي اخير مطالعات متعددي به بررسي تاثير روش هاي دارويي شامل داروهاي ضد استفراغ و بيهوشي در كاهش تهوع و استفراغ بعد از عمل پرداخته اند، اما سهم روش هاي غير دارويي كه فاقد عوارض داروهاي شيميايي بوده و از نظر اقتصادي هم مقرون به صرفه مي باشند، در اين ميان ناچيز بوده است. با توجه به اينكه ناشتا نگهداشتن بيمار قبل از بيهوشي عمومي ضروري است، وقوع دهيدراتاسيون و كاهش حجم مايعات خارج سلولي و متعاقب آن بروز تهوع و استفراغ مورد انتظار و قابل پيش بيني مي باشد، بنابراين مطالعه حاضر با هدف تعيين تاثير مايع درماني داخل وريدي قبل از عمل بر تهوع و استفراغ بعد از عمل صورت گرفت.
روش كار: مطالعه حاضر از نوع كارآزمايي باليني است كه در دو گروه 30 نفري انجام شد. به گروه مداخله علاوه بر مايعات داخل وريدي معمول، بلافاصله قبل از جراحي يك ليتر سرم فيزيولوژيك به صورت بولوس تزريق شد. گروه مقايسه فقط مايعات داخل وريدي معمول را دريافت نمودند. در نهايت ميزان تهوع و استفراغ بعد از عمل در دو گروه بررسي و مقايسه گرديد. 
يافته ها : بر اساس آزمون هاي آماري بين سن، مدت زمان ناشتا بودن قبل و بعد از عمل، مصرف داروهاي ضد استفراغ بعد از عمل و طول مدت بستري در دو گروه تفاوت معني دار آماري وجود داشت، نتايج نشان داد كه ميزان بروز تهوع و استفراغ بعد از عمل درگروه مداخله به ترتيب 20 و 10 درصد در مقابل 50% در گروه شاهد بود. بر اساس آزمون آماري مجذور كاي، ميزان تهوع و استفراغ بعد از عمل در دو گروه تفاوت آماري معني دار داشت ( به ترتيب p=0/015و p=0/001)، همچنين بين طول مدت ناشتا ماندن قبل از عمل و بروز استفراغ بعد از عمل ارتباط آماري معني دار مشاهده شد(p=0/05).
نتيجه گيري: با توجه به تاثير مثبت مايع درماني داخل وريدي بر ميزان تهوع و استفراغ بعد از عمل، استفاده از اين روش به عنوان روشي كم هزينه و بي ضرر در بيماران تحت اعمال جراحي پيشنهاد مي شود
 
 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : برچسب:, | |هوشبر : رحیمی.ج |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • پاسخ رفتن